Fajtám eredete

testfelépítésA franciák legtipikusabb, „legfranciább” kutyája vagyok. Származásom vitatott. Sokáig nem ismertek el mint önálló fajtát - az angol bulldog kisebb változatának tartottak. Csupán 1898-ban lajstromoztak.

Zömök felépítésű kutyus vagyok, széles, izmos háttal. Lágyékom széles, rövid és erős. Hátvonalam a martól kezdve folyamatosan emelkedik a lágyékomig, majd onnan lefelé kezd lejteni, a farok töve felé. A farom szintén lejtős. Kurta farkamat a tomporomhoz szorítva tartom. Hasam és horpaszom felhúzott. Mellkasom széles, mély és hordó alakú. Vállaim rövidek, és meglehetősen merevek. A mellső lábaim egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek, mint a hátsók. A csánkom erősen leeresztett, sokszor nem is igazán meredek. Mancsaim kicsik, kerekek és enyhén kifelé fordulnak. Nyakam rövid, enyhén ívelt, lebernyeg nélküli.

smileA fejem erős, széles és négyzetes; bőröm csaknem szimmetrikus ráncokba gyűrődik. A koponyám széles, a teteje majdnem sima, a homlokom viszont boltozatos. Jól látható szemöldökívem van. Orrom rövid, széles és kifelé forduló. Ajkaim vastagok és kissé lazák; a felső ajkam teljesen eltakarja a fogaimat. Pofaizmaim jól fejlettek, de nem kiugróak. Közepes nagyságú füleim a tövüknél szélesek, felül lekerekítettek („denevérfülek”), magasan tűzöttek és felállók, de nincsenek túl közel egymáshoz. Szemeim alacsonyan, az orromtól és a füleimtől egyaránt távol ülnek; kerekek, eléggé nagyok és kissé kidülledők. Szemből nézve a szemem fehérje nem látszhat. Előreharapok, vagyis alsó metszőfogaim a felsők elé nyúlnak. Csukott szájnál nem szabad látszania sem a fogaimnak, sem a nyelvemnek.

fajtaA fajta-szabvány nem tartalmaz a magasságomra vonatkozó előírást. Általában 33 és 40 cm között van a marmagasságom. Jelenleg 12 kg vagyok. A rövid szőröm puha, fényes, testhez álló szálakból áll. Fajtám több különböző színezetben ismert: csíkos, fekete-fehér foltos, bézs (a tejeskávétól a vörösig), bézs-foltos, vörös és vörös-foltos. Ezeken kívűl előfordulhat még a kék, kék-foltos, csokoládé és csokoládé-foltos, a „sable” és a „black and tan” is, noha ezek nem megengedett színek. A foltos színezetnél kívánatos, hogy a foltok csíkosak legyenek. A csíkos alapszínű kutyáknál - mint amilyen én is vagyok - a mellkason és a fejen lehetnek fehér jegyek, de nem túl sok. Vannak (csaknem) teljesen fehér buldogok is; ezeket a tarkák közé sorolják. Alomszám: 3-5 kölyök. (Nekem 4 tesóm van.) Várható élettartamom: 10-13 év.

Minden jog fenntartva. © Designed by Dite   Lap tetejére!